Skip to content

Dragen?

Dragen?

Waarom zou je je kindje dragen in een draagdoek? Is een draagdoek beter dan een draagzak? Dragen kan toch alleen door de moeder? Een draagdoek is toch hartstikke ingewikkeld? Je kan toch alleen maar dragen als ze heel klein zijn? Kindjes moeten toch gewoon in hun bed slapen? Straks slaapt de baby alleen nog maar als het gedragen wordt…

Neeeee! Over deze stellingen kan ik kort zijn, allemaal NIET waar.

Verbinding

Dragen kan zoveel betekenen voor jou en je kindje. Juist door te dragen creëer je verbinding en geborgenheid voor je kindje. Heerlijk dichtbij mama of papa op de borst kan jouw kindje ontprikkelen en tot rust komen. Door te dragen, draagt het bij aan de ontwikkeling, hechting en onderlinge band tussen ouder en kind. Daarbij is het natuurlijk een fijne bijkomstigheid dat je tijdens het dragen lekker je eigen ding kan doen. Als ouder heb je het hartstikke druk en komen jullie uren in de dag te kort met zo’n kleintje. Veel handelingen kan je doen met je kind wanneer je het draagt. Dus even je handen vrij en dan eindelijk kunnen wandelen, stofzuigen, shoppen, douchen, eten/drinken, enz. is toch super fijn!

Geborgenheid

Dragen geeft je kindje geborgenheid. Iets wat o.a. nodig is om te slapen, want alleen uit vertrouwen kan een kind loslaten. Vooral in de eerste weken is het daarom heel belangrijk om flink te investeren in de hechting door veel huid-op-huid contact. Baby’s die gedragen worden en voldoende worden aangeraakt, zijn rustiger, ervaren minder stress en zijn beter gereguleerd waardoor ze beter kunnen slapen. Zolang het kind zich vertrouwd en veilig voelt, gaat het slapen. Of dat dat nou op je borst is, op je rug, in bed of in de kinderwagen, alles is goed! Want in the end: Slapen doet slapen.

Dragen kan ondersteunend zijn, voor zowel baby’s, maar ook voor dreumesen en peuters. Wanneer je kindje te groot wordt om op je borst te dragen, dan vergt het wat oefening maar kan je je kindje ook gaan rug dragen. Dragen is altijd goed. Vooral wanneer je kindje onrustig of ziek is, in een sprong of slaapregressie zit of gewoon niet zijn dag heeft. Maar zeker ook thuis, onderweg en op vakantie is dragen de perfecte uitkomst.

Er is geen beter of slechter. Je verwend kinderen niet door ze dichtbij jou te laten slapen, in ieder geval niet tot zes maanden. Iedereen kan dragen en het knopen van een draagdoek/zak is even oefenen, maar je hebt het binnen no-time onder de knie. Een draagzak of doek hoort voor jou als ouder geen zeer te doen.  Het is een kwestie van knopen en afstellen, ook daarbij kijk ik graag met je mee. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat het voor jou en je kindje goed voelt!

Dragen in uitzonderlijk situaties

Het dragen van je kindje heeft zoveel voordelen en het zou zo mooi zijn als elke ouder kan dragen. Helaas laat soms de situatie van de ouder/verzorger of het kind dit niet toe door verschillende omstandigheden.

Soms zijn er fysieke of mentale redenen waarom een ouder niet zou kunnen dragen. Bijvoorbeeld wanneer je wilt dragen en er moet gebruik worden gemaakt van een rolstoel  of wanneer er sprake is van bekkenklachten, zwangerschap, gevoelige buik door keizersnede of wanneer er wordt gekampt met depressie. We kunnen in dit soort gevallen alsnog kijken op wat voor manier je dan wel zou kunnen dragen en daardoor toch de geborgenheid en verbinding met je kindje kan creëren, want dat is zo mooi en waardevol voor jullie beide.

Ook kan het zijn dat je baby in een bijzondere situatie verkeert. Zelfs wanneer je kindje een spreidbroek of gips draagt, voorkeurshouding heeft of reflux, kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn om je kindje dragen.

Zelfs tijdens je zwangerschap kan je je kind dragen, zolang het voor jou goed voelt. Maar ook kunnen verschillende draagtechnieken bijdragen aan de kwaaltjes die je tijdens een zwangerschap ervaart. Tegen het einde van je zwangerschap veroorzaakt de groeiende buik belasting op je rug, buikspieren en bekkenbodem. De draagdoek kan helpen je houding te corrigeren en daarmee kan je rug en/of buik ontlast worden.

Twijfel je in deze gevallen om te dragen? Laat het mij weten en we gaan samen kijken of we de twijfel kunnen wegnemen en jij samen met jouw Geluk de wereld in kan stappen!